AcuteZorg.nl

maandag 24 november 2008

Acute zorg vindt oplossing voor digitale versnippering.

Relevante informatie over de acute zorg is op internet lastig te vinden. Het versnipperde aanbod is hier debet aan, zo bleek uit een inventarisatie door de Acute Zorgregio Oost. Bovendien ontstonden met de totstandkoming van de acute zorgregio’s op verschillende plaatsen in het land initiatieven om beschikbare informatie te delen met elkaar. Tijd voor het openen van een digitale kennispoort.

Deze online community is een plek in opbouw. De basis wordt gelegd met het samenbrengen van relevante informatie om zo de toegankelijkheid en beschikbaarheid daarvan te verhogen. Zorgprofessionals als medici, paramedici, verpleegkundigen en ondersteuners vinden in deze ‘database’ datgene wat ze zoeken, ofwel een doorverwijzing naar een andere bron. Een snelle, effectieve en handzame manier om de informatie en de vragende partij bij elkaar te brengen.

Daarnaast zien we dat ook de patiënt en zijn omgeving steeds vaker gezondheidsgerelateerde informatie zoekt én vindt via het internet. Voor veel zorgprofessionals is de manier waarop, en de omvang waarin zij dat doen nog onvoldoende bekend. In de presentaties die wij hierover in zorginstellingen geven, blijkt telkens weer dat de weg van het internet nog niet in “het systeem” van veel professionals zit. Anders is dat voor veel patiënten, die natuurlijk in aantal groter zijn (100:1).

Wij, de zorg, kunnen nog veel bewuster omgaan met de mogelijkheden die het internet biedt en zo beter inspelen op de behoefte van de patiënt. Nieuwe media als weblog, podcasts, vodcasts, twitter, RSS-feeds en LinkedIn kunnen ons ondersteunen bij het geven van informatie, maar vooral ook bij het uitwisselen van ervaringen, het vergemakkelijken van ziekenhuisopnames etc.

De online community op www.acutezorg.nl biedt de zorgprofessional daarmee én de mogelijkheid om snel en effectief aan informatie te komen én om ervaring op te doen met de brede mogelijkheden van internet.



De researchgroep AZO zal onderzoeken wat de effecten zijn van het gebruik van nieuwe media op thema’s als gebruiksgemak, effectieve(re) informatievergaring en 
patient empowerment.

Ook zal getracht worden het gebruik van en de kennis over de rol van internet binnen de zorg te borgen binnen het Curriculum van de opleidingen.

Meer over dit initiatief is terug te vinden op het Zorginnovatieplatform en in deze blogpost uit oktober.

Lucien Engelen, Hoofd Acute Zorgregio Oost

Op twitter : @zorg20


1 opmerking:

Marcel Cramer zei

Helemaal met Lucien eens.

Heb net een klein berichtje geplaatst over wat Google aan het doen is onder de vlag van Google Health.

Dat lijkt nu wellicht nog ver van ons bed en erg 'amerikaans' maar zoals we allen weten komt de golf van online noviteiten vanzelf ook bij ons in Europa terecht.

Zo gaat het in dit voorbeeld over het online inzien van je eigen medicatie - dossier maar er is bijvoorbeeld ook al een 'heart rate monitor' waar Google Health aan werkt.

Je ziet vanuit dit perspectief dus ook dat initiatieven op gebied van zorg (meest brede zin van het woord) en nieuwe media niet beperkt blijven tot organisaties die zelf werkzaam zijn in de zorg. Dat is overigens niet helemaal erg want dat leidt vaak tot navelstaren.

Die twee werelden, als je dat zo mag benoemen, komen bij elkaar, of we dat nu willen of niet. De vraag is alleen of een aanbieder van zorg er op tijd bij wil zijn en dus een 'leer traject' aangaat of straks in 1 keer het roer om moet gooien om te voorkomen kopje onder te gaan.

Persoonlijk zou ik de weg van leren, investeren, adapteren, verbeteren, enzovoorts kiezen.

Ik orienteer (bijvoorbeeld) me samen met een partner op het gebied van serious games voor de zorg en educatie (en combinaties daarvan).

We hebben veel ervaring op gebied van gaming maar moeten, als we het echt goed willen doen, samen met partijen in de sector die met games en learning aan de slag willen, gaan leren.

Alleen op die manier komen we er.

 
") Add to Technorati Favorites