AcuteZorg.nl

woensdag 20 augustus 2008

Taking Care



De inzet van nieuwe media voor de Acute Zorg maar ook de reguliere zorg kent zijn eigen dynamiek. Hierbij gaat het niet alleen om High-Tech toepassingen maar ook hulp bij alledaagse dingen rondom ziekten en aandoeningen.

Zo ook het voorbeeld van CareFlash. Het is in feite een combinatie van een kalender waarin bijvoorbeeld zaken als het halen en brengen naar ziekenhuis kan worden gepland (wie kan wanneer), informatie over de ziekte of aandoening voor de omgeving-prachtige 3d animaties die vaak ook al in NL van gesproken tekst voorzien zijn- op een eenvoudige wijze uitleggen wat er aan de hand is, een community waarin ook met elkaar kan worden gechat etc. Hierdoor krijgt ook de omgeving meer begrip en informatie. Ook de planning voor de mantelzorg kan hiermee mooi worden gefacilliteerd.
Het is een mooi voorbeeld van hoe web 2.0 zich zal gaan manifesteren in de zorg. Als je hierover even door gaat fantaseren voor toepassingen komt er snel nog veel meer om de hoek : wie haalt de medicijnen op bij de apotheek, er moeten boodschappen gedaan worden inclusief boodschappenlijstje; een link naar elders door een familie-lid aangetroffen informatie over de ziekte, koppelingen naar Twitter, een eventueel elders bijgehouden weblog of site van lotgenoten etc.

Een Amerikaans onderzoek wees bovendien uit dat ongeveer driekwart van de bezoekers aan een arts of ziekenhuis vóóraf informatie had gezocht op het internet. User-Generated Healthcare wordt dit meer en meer genoemd in de States. Of dit dan allemaal geverifieerde informatie is of niet valt natuurlijk te bezien. Als zorginstellingen kun je dit afwachten óf zelf aan het stuurwiel gaan staan.

Ik ben meer van het laatste.

Geen opmerkingen:

 
") Add to Technorati Favorites