AcuteZorg.nl

vrijdag 29 augustus 2008

De zorg komt in beweging : D-day voor MMC


DDay-voor-Maxima Medisch Centrum kopt het Eindhovens dagblad morgenvroeg.


De zorg komt in beweging en stelt zich de vraag of álle behandelingen op álle locaties plaats moeten vinden. Nu zult u zeggen het was toch al zo dat dit meer en meer ter discussie stond ?
Klopt ! Maar de werkelijkheid van alle dag is nu dat in toenemende mate ook uitvoering aan de uitkomsten van deze discussie gegeven wordt.
Ook nu het Ministerie in haar jongste brief rondom de bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg meer helderheid rondom het beleidskader geschapen heeft en daarnaast via de WTZi ook probeert om instrumenten (onder andere het ROAZ) te ontwikkelen die dat proces in goede banen moeten leiden, ontstaat er beweging. Niet dat het door deze brief komt, noch door het ROAZ, maar de trend begint zichtbaar te worden.

De uitdaging zal worden om de juiste balans te vinden tussen de bereikbaarheid en de kwaliteit. Hoeveel behandelingen moeten er worden uitgevoerd op een locatie om van verantwoorde zorg te kunnen spreken. Wat is acceptabel in de aanrijtijd naar (al dan niet acute) zorg ? Gaan we op basis van zorgprofielen centra inrichten, met satellieten in de wijk, kijken we daarbij naar demografische opbouw van een wijk, streek, provincie. Zijn er dan vervolgens verschillen in de geleverde zorg en routing van de patiënt overdag en 's avonds (zoals nu bij de huisartsen(post) ? Wat is hierbij de rol van de RAV (Regionale Ambulance Voorziening) ?
Het patientenplatform (NCPF) heeft uitgangspunten gedefinieerd welke wat hun aan gaat nageleefd dienen te worden.

Wat wordt daarbij de rol van e-health daarin, vandaag maakte Ziekenhuis De Sionsberg (door het weekblad Elsevier uitgeroepen tot ‘Beste ziekenhuis van 2007) bekend in samenwerking met huisartsen, cardiologen radiologen op afstand diagnoses op proef uit te gaan uitvoeren voor de bewoners/bezoekers van Ameland. Als de proef, welke in eerste instantie met internisten start slaagt, zal bijvoorbeeld door middel van een gediplomeerd verpleegkundige (NP of PA) ondersteuning geboden worden samen met een beeld-spraak verbinding.

De vraag gaat dus worden gaat u naar de zorg of komt de zorg naar u.

Geen opmerkingen:

 
") Add to Technorati Favorites