AcuteZorg.nl

dinsdag 26 augustus 2008

Over hoe de patiënt de zorg zal gaan veranderen ...

Afgelopen week was het dan zover, de aftrap binnen het bureau van de Acute Zorgregio Oost van een mooi een noodzakelijk proces.
Eerder schreef ik over onze ambitie om binnen de Acute Zorgregio Oost en het UMC St Radboud op adequate wijze de vertaalslag te maken naar E-health. Sommigen noemen het terecht NextHealth.
Onder andere samen met Marco Derksen zullen we extern (de regio) en intern (UMC St Radboud) een aantal stappen in de juiste richting te zetten.

In het Radboud zijn onder andere de digitale IVF-poli van Jan Kremer en de website van de afdeling revalidatie over amputaties voorbeelden, van enerzijds interactieve betrokkenheid van- en anderzijds goede voorlichting aan de patiënt.

Er zijn landelijk ongetwijfeld meer goede voorbeelden. Wij overwegen deze bij elkaar te brengen, mocht u daartoe suggesties hebben kunt u deze via de reactie-button onder aan dit artikel aan ons doorgeven.

Onderstaande presentatie (klik op fullscreen-knop naast aantal pagina's voor grote weergave) spreekt voor zich en is slechts bedoeld om de discussie aan te wakkeren, een soort van amuse. Doelstelling er van was/is ook achtergrond en context te schetsen voor de beroepsgroepen dit hiermee aan de slag zullen (moeten) gaan.
Ten onrechte wordt soms aangenomen dat het hierbij om een "leuke internetpagina" gaat, het gaat juist om de benaderingswijze en betrokkenheid van de patiënt, zijn familie en omgeving bij het ziekteproces. De intrinsieke bereidheid om de zorg te organiseren vanuit patiëntenperspectief, staat hierbij juist voorop.

Wij op dit moment de laatste hand aan het leggen aan een plan voor een bijeenkomst op dit thema in de regio, waar nationale en internationale inbreng op dit onderwerp op centraal komt te staan.

Mocht u hierover op de hoogte gehouden willen worden, dan kunt u zich rechts aanmelden voor een e-mail abonnement op dit weblog. Alternatief is het sturen van een e-mail aan secretariaat@azo.nl onder vermelding van e-healthconferentie AZO 2008/2009.

Noot december : Dit is de introductiepresentatie tbv de beroepsgroep(en) en andere belanghebbenden in de zorg. Dit is een dynamisch presentatie. Telkens upload ik de meest recente versie, welke op basis van de jongste inzichten en actualiteit is aangepast.
Introductie Zorg 2.0
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: oost zorgregio)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Inderdaad, het gaat niet alleen om de 'leuke internetpagina'. Het gaat zelfs niet alleen om het starten van een portal, een community, een blog of microblog. Het gaat vooral om de betekenis: wat betekent deze digitale ontwikkelingen (dit web2.0) voor de zorgorganisatie en voor de mens (arts, verpleegkundige en bovenal ook patient). Health2.0 of Nexthealth is dan ook niet het inzetten van de 'tool', maar van het begeleiden van een veranderingsproces. Daar ligt de grootste uitdaging.

Lucien Engelen zei

Inderdaad Martijn, hierbij is bovendien ook de rol van de omgeving van de patiënt van belang, ook zij maken in geval van ziekte een proces door/mee. Het vraagt daarom om een adequate informatievoorziening rondom diagnose, behandeling en therapie en vooruitzichten die ook inzichtelijk is voor de familie en dergelijke.
We moeten het e=belang hiervan -en de andere aspecten rondom ehealth- borgen in de opleiding Geneeskunde en de "nieuwe generatie" stimuleren de zaken die reeds onderdeel uit maken van hun dagelijkse leven (Internet, Hyves, Twitter, MSN etc) in te zetten voor de zorg.

 
") Add to Technorati Favorites