AcuteZorg.nl

donderdag 5 juni 2008

Minister versterkt acute zorg door bijna 50 extra ambulances toe te zeggen.



Met de toezegging het voorstel van het RIVM te volgen laat Minister Klink zien dat hij staat voor een goede Acute Zorg.
Afgelopen jaar toonde de ambulancesector middels een sector-rapport aan transparant te zijn in hun prestaties (http://www.ambulancezorgnederland.nl/nieuws_algemeen_publiek/070928_sector_presenteert.htm). Daarbij waren geen Algemeen Dagblad of ander media-lijstjes nodig, dat deed de sector zelf.
Mede op grond van deze cijfers heeft het RIVM een nieuw referentiekader geschreven wat aan sluit bij de huidige stand van zaken. Dat is goed nieuws; immers het vorige was gebaseerd op bijvoorbeeld de verkeers-situatie toen, de situatie nu is aanzienlijk anders. Ook het aantal inzetten per jaar is toegenomen en een aantal aannames uit het verleden werden van onderbouwing voorzien of aangepast.
Klink laat hiermee zien dat het niet alleen mooie woorden zijn vanuit het Minsiterie ! 
Als je als sector transparant aan kunt tonen dat het beter kan, maar de sector zelve binnen hun eigen invloeds-sfeer het eindpunt wel bereikt heeft, toont hij de noodzakelijke daadkracht.

De ambulancesector is een van de fundamenten waarop het "huis van de acute zorg" rust. Samen met huisartsen, Mobiel Medische teams, ziekenhuizen vormen zij het samenspel wat elkaar op dagbasis vaak ontmoeten. 

Van het oorspronkelijke ziekenvervoer heeft zich deze sector doorontwikkeld naar een uiterst professionele speler. 
Dit zowel op het gebied het verlenen van de hoogwaardige mobiele zorg, als ook het stellen van de juiste indicaties door de centralist van de Meldkamer Ambulancezorg. 

930.000 keer per jaar rukt de ambulance landlijk uit, waarvan 64% een spoedeisend karakter heeft.

De uitdaging de komende jaren is om de samenwerking tussen de ambulancesector en de andere spelers in de acute zorg nóg verder te optimaliseren, gegevens digitaal over te dragen en landelijk de verschillende protocollen van de verschillende beroepsgroepen nog beter op elkaar af te stemmen. Als daarnaast de invoering van het NTS (Nederlands Triage Systeem http://www.nederlandstriagesysteem.nl/) vlot verloopt hebben we de zorg weer een stukje beter gemaakt.

Geen opmerkingen:

 
") Add to Technorati Favorites