AcuteZorg.nl

vrijdag 20 juni 2008

Breaking News !! Besmetting

De rode draad van het symposium Trends in trauma is eigenlijk te vangen in de constatering dat we er in NL nog niet klaar voor zijn. Er is gewoon nog een hoop te doen, waarbij het lastig is om dat "over de bril te krijgen" intern. De uitdaging is om goed in te kunnen schatten waar je rekening mee moet houden, daarbij heeft de GHOR een belangrijke rol. Ook moeten we ons realiseren dat we niet op ALLES voorbereidt kunnen zijn, een ramp laat zich niet plannen en sturen, een oefening wel.

Dat is dan ook wat we moeten gaan doen. Goed opleiden, trainen en oefenen (OTO) opdat we weten hoe we moeten DENKEN in geval van een ramp, wat we hebben kunnen leren van een oefening, slimme ideeën die tijdens een training of oefening ontstaan.

Dat is lastig. Op het symposium viel te zien dat er al veel voorhanden is, je het serieus moet nemen en bijvoorbeeld bij een ramp als een Grieppandemie goed moet nadenken over je bedrijfsvoering. Immers : hoeveel personeel blijft thuis omdat bijvoorbeeld de kinderen ziek thuis liggen. Een situatie die bij een pandemie zeer aannemelijk is omdat het in golven komt. We moeten dus eigenlijk VOORdenken in plaats van NAdenken. Er moet meer en meer nagedacht worden in termen van (bedrijfs)continuïteit, scenario’s schrijven en die oefenen daar zal het op aan komen voor de komende tijd.

Meermaals kwam tijdens het symposium aandacht voor besmetting van de medewerker en zijn/haar thuisfront, een vaak ondoordacht gevaar; dát was pas Breaking News. Het is aan ons allen er iets mee doen.

Geen opmerkingen:

 
") Add to Technorati Favorites