AcuteZorg.nl

vrijdag 5 september 2008

Tai Chi voorkomt acute heuptrauma !


Gisteren was de aftrap van het Medisch Netwerk Nijmegen in het Sanadome. Het thema voor deze eerste keer was Healthy Ageing. Dit netwerk is nauw verbonden met het platform Health-Valley en is de plaats "where science meets business". Beide hebben elkaar hard nodig en last but not least : de patiënt.

De laatste ontbreekt overigens nog in het initiatief, verankering daarvan op zou naar mijn idee de perfecte match mogelijk maken. Daarmee ontstaat een nog betere aansluiting bij de behoeftes, verwachtingen en draagvlak van de gebruikers.

Een mooi initiatief wat het in zich heeft om door te groeien tot de ontmoetingsplek voor deze 3 partijen. Samen met Jan Kremer (virtuele IVF poli) deelden we onze overtuiging dat de traditionele informatiestromen in de nabije toekomst zich zullen gaan herschikkken, eenzelfde geldt ook deels voor de patiëntenstroom.

In een prima ambiance werden we door vooraanstaande sprekers getrakteerd op de jongste inzichten rondom het ouder worden. Maar ook over de mogelijkheden aan de horizon als het gaat om het in een vroegtijdig stadium ziektes op individuele basis te kunnen voorspellen.

Een aantal ontwikkelingen vragen om een solide financiering, bij voorkeur middels een sterke startimpuls. In mijn optiek is Nijmegen als centrum van de Euregio (je moet wat ;-) wellicht in staat om Euregionale subsidie hiervoor te verwerven. Ik deelde deze info vandaag met Jan Smeitink die het de geijkte kanalen in zal leiden.

In een interview met burgemeester Thom de Graaf wisselde Leo Visser gedachtes uit over de voorname rol en belang van de gezondheidszorg in Nijmegen; 23% van de beroepsbevolking vindt hierin zijn of haar plek inmiddels. Desondanks is dat vaak onbekend. In het jaarverslag van de KvK van Limburg bijvoorbeeld stond een mooie bloemlezing over allerlei ontwikkelingen, niets over de gezondheidszorg, wel een van de grootste werkgevers. Ook de info op de landelijke website van de KvK in haar branchewijzer rept nergens van de gezondheidszorg. Weliswaar bestaat er een branchegroep, maar hier is nog werk te doen. De gemeente Nijmegen deelde uit handen van wethouder Kunst een 3-tal checks uit met subsidies voor innovatieve gezondheidsprojecten, een mooie geste en start.

Het gaat te ver om alle mooie onderwerpen welke voorbij kwamen hier aan de orde te stellen. Er was een mooie koppeling naar de acute zorg : Prof. Dr. OldeRikkert (UMC St Radboud) wist te melden dat Tai Chi voor de ouder wordende mens de kans op "vallen" aanzienlijk verkleinde. Dit komt doordat door deze sport, het evenwichtsgevoel en beheersing dusdanig kan verbeteren of op niveau houden, dat het vallen aanzienlijk minder voorkomt.
De kans op acute heuptrauma -een van de meest ingrijpende en voorkomende ongevallen voor ouderen- is vaak het begin van een lange weg met achteruitgang in de gezondheid en zelfredzaamheid van de patiënten.

Als Acute Zorgregio Oost willen we graag onze steen hieraan bijdrage.

1 opmerking:

Anoniem zei

We hebben je verlinkt:

http://www.paramedic.web-log.nl

 
") Add to Technorati Favorites